Acasa

                                                          

                                                        TAXA DE LIVRARE 25 LEI

Cele mai noi produse

Ce este Mierea-vie?

Termenul de miere-vie este utilizat atunci cand se vorbeste despre miere in starea sa naturala ,,mierea la prima mana” asa cum este ea extrasa din stup, fara a se interveni ulterior asupra compozitiei.

Este mierea bruta care nu a fost procesata prin pasteurizare, asa cum se gaseste ea in stup. Mierea bruta (in stare naturala)  poate contine mici particule de polen si ceara, si este una dintre cele mai pure sortimente de hrana care pot fi consumate ca atare.

Este mierea aflata in starea sa naturala, nemodificata termic si chimic care cristalizeaza in timp, si care in zilele noastre nu se mai gaseste decat la apicultori.

De aceea, noi ca familie de apicultori, care se ocupa cu apicultura din anul 1981, dorim sa oferim clientilor nostri o miere naturala, direct de la apicultor,  nemodificata chimic si termic; dorim sa oferim clientilor nostri adevarata miere care poate fi folosita cu incredere in tratamentul diferitelor afectiuni, si ,,care are  proprietati de adevarat medicament” .

Pentru a intari cele spuse mai sus vom expune raspunsul Dl. Vasile Andritoiu, Lector al Asociatiei Nationale pentru Terapii Complementare din Romania si profesor de Istorie la Targu Jiu, intrebat fiind:

Cum ne putem da seama că mierea pe care o cumpărăm este de calitate ?

Cel mai sigur indiciu este greutatea. O sticlă de un litru ar trebui să aibă 1,450 kg miere. Cam asta e densitatea mierii faţă de apă. Apoi este gustul, dar gustul mai poate înşela. Există mieri drese cu zahăr fiert cu plante, din care lipseşte polenul. Urmele de polen din miere sunt un indicator categoric al plantelor din care provine mierea, dar numai specialiştii cu aparatele lor pot depista dacă mierea e falsificată.

Apoi, important de ştiut, mierea cristalizează. Dacă sunt cristale mari, ca sarea grunjoasă, mierea e bună, dar a avut cam prea multă apă, deci albinele n-au mutat-o de suficiente ori din celulă în celulă, prin urmare, nu i-au adăugat suficiente enzime. Mierile bine vânturate sunt mai onctuoase, au cristale mai mici, mai finuţe. Nu ar trebui cumpărată mierea care stă pe tarabe în plin soare. Aceea are cu 40%mai puţine calităţi. Mierea este creată de albine la întuneric, ea nu trebuie expusă luminii solare, ci doar la lumina încăperii şi la o temperatură constantă, ce nu depăşeşte sub nici o formă 40 de grade.

Unii stupari ştiu că oamenii se feresc de mierea zaharisită, fiindcă suspectează că e făcută cu zahăr. Nimic mai fals. Totusi, ca să-şi vândă mai bine marfa, ei o fierb la 90 de grade, ca să nu mai cristalizeze. Ca gust, devine un pic mai bună, dar pierde enorm în calitate. La acea temperatură toate enzimele sunt distruse, mierea rămâne doar un zahăr lichid. De aceea, mierea nu se pune nici în ceaiul fierbinte. Toate mierile bune zaharisesc după câteva luni, deci dacă vreţi să fiţi sigur că luaţi o miere naturală, cumpăraţi una zaharisită. O altă metodă de a testa mierea este întoarcerea borcanului cu fundul în sus. Înăuntru trebuie să se creeze o bulă de aer în formă de pară. Dacă bula urcă repede spre fundul borcanului, înseamnă că este o miere cu multă apă în ea, deci nevânturată suficient. Bula trebuie să urce lent, ceea ce arată că mierea este coaptă, maturată, bună de consum şi vânturată natural, de către albine, deci culeasă când fagurii au fost căpăciţi pe trei sferturi.

Uneori, stuparii, pentru a grăbi producţia, recoltează mierea înainte să fie căpăciţi şi o scot la soare în butoaie să mai evapore din apă, pentru a elibera fagurii mai repede, pentru o nouă miere. Mierea obţinută astfel este mai lichidă şi foarte săracă în enzime.